Daguitstap BDAV naar Wallonië

Op zondag 24 maart namen we de bus naar Wallonië met een 80 tal geïnteresseerden.

Bij het naderen van het eerste bedrijf was duidelijk dat in deze streek mooie grote blokken land worden bewerkt tussen de vele kasteeltjes en oude grote hoeves.

Het eerste bedrijf was dat van Jacques en Francois Rigo in Eghezée (Namen)

We rijden het bedrijf op naast de oude vierkantshoeve waar we 3 loodsen zien van de bedrijfsmachines. De familie bewerkt namelijk een 170 ha akkerland, dit voor gras, graan, cichorei, suikerbiet … ook bewerken ze nog 250 ha voor aardappelen in seizoenspacht. Verder is er nog een 50 tal ha weide voor een deel van de 450 dieren. Dit is een gesloten bedrijf dus alle dieren worden zelf afgemest. Er zijn jaarlijks 140 kalvingen.

Dit arbeidsintensief bedrijf heeft naast vader en zoon nog 3 voltijdse medewerkers en een 6 tal seizoensarbeiders.

Als we onze tocht verder zetten zagen we om de hoek de eerste stal dat zuidelijk gericht is met open front en een afmeting ongeveer 30 op 10 meter volledig benut als boxen voor de stieren in afmest. Het gedeelte aan het voederhek ligt veel hoger dan het gedeelte achteraan om te liggen. Een stroblazer is hier dus geen overbodige luxe. De stieren zien er zeer goed en rustig uit, ook al zijn we met een grote groep bewonderaars.

Geen enkel dier op het bedrijf krijgt haksel mais. Hoofzakelijk is er gras in het rantsoen gemengd met stro, perspulp en mineralen mengeling. De stieren krijgen maiskolvenschroot (MKS) en lijnzaadkorrels bij. Een succesvolle combinatie!

Als we verder naar achter stappen gaat het naar beneden waar een gigantische recente stal gebouwd werd van wel 80 op 40 meter. Centraal zit de voedergang voor het rechtse gedeelte en aan de zuid kant een open front waar de andere boxen gevoederd worden. 

Het rechtse gedeelte zijn ruime boxen waar een groep vaarzen met stier zit, jongvee en uiteindelijk koeien in afmest. Bij deze laatste zaten 2 indrukwekkende koeien van wel 13 jaar oud die er ondanks hun leeftijd nog zeer goed en stevig op de poten uitzagen.

Het linkse gedeelte waren grote groepen koeien met kalveren en telkens een dekstier bij. Aan elke box is er achteraan een mogelijkheid om de koeien af te zonderen of door de voorziene openingen in de hekken de kalveren apart te laten liggen. Dus vanaf de centrale gang zie je de kalveren goed liggen of kan je makkelijk bij die afgezonderde koe om ze langs daar vast te leggen voor behandeling.

Na de rondleiding was er in een oude schuur aan de vierkantshoeve mogelijkheid om te zitten aan lange tafels om de honger en dorst te lessen. Waarvoor dank aan de gastvrije ontvangers. Ook Rudi van Natuurvlees Dobbelaere om de goedgevulde broodjes te komen bezorgen op locatie.

Na het zonnige Eghezée werd de tocht verdergezet naar het bedrijf van Pierre Cassaert in Seny. De naam Cassaert doet misschien een belletje rinkelen ivm het KI station Fabroca. Die is inderdaad verre familie. Het bedrijf van Pierre en binnenkort ook van zijn zoon bestaat uit 2 locaties die op een 200 tal meter van elkaar liggen en nog een derde locatie waar hij woont maar die bezochten we niet. 

Vroeger was dit een bedrijf met Witblauwe dieren maar aangezien er ondertussen 460 ha akkerland is en 150 ha weides werd de focus op Blonde d’Aquitaine gericht. Dit jaar is het de bedoeling om de Witblauwe volledig stop te zetten aangezien de zoon in het bedrijf komt en de knoop werd doorgehakt. Begrijpelijk aangezien de veestapel uit een 600 tal dieren bestaat en er geen gebrek is aan land- en machinewerk …

Bij zijn eerste locatie aan de kerk van Seny kregen we jongvee te zien. Ook vaarzen of eerstekalfskoeien die in grote groepen bij een dekstier zaten. Een van de dekstieren is afkomstig van de fokkerijtak uit het bedrijf van Arsicaud. Hier zaten ook jonge stieren in afmest.

De tweede locatie lag iets buiten de dorpskern van Seny op een stevige helling. Dat was ook te zien aan de bouw van de stallingen en loodsen. In de stallingen waren zeer grote groepsboxen met mogelijkheid voor de kalveren om apart te liggen en daar apart start voer te krijgen. Hier zaten dus vooral koeien met kalveren plus in elke groep een dekstier. Hier omringend lagen ook veel weides. Verder waren er loodsen voor machines en nog een grote stal met al goed gestarte stieren in afmest.

Voor we de bus namen op weg naar het restaurant in Leuven namen we nog snel een verfrissing.

Bij aankomst in het restaurant stond ons voorgerecht al klaar, vlot kwam het hoofdgerecht en dessert. Met een tevreden groep vertrokken we huiswaards.

Ik denk dat we mogen terug kijken op een geslaagde dag met vlot verkeer, ondanks de grote groep goed op schema. Op de 2 bedrijven zaten alle dieren nog binnen wat ook een pluspunt was. Er was ook een gemoedelijke sfeer aangezien de meeste leden elkaar intussen al wat beter kennen. Er werd goed geprobeerd door de sprekers Alfons De Baerdemaeker en Philippe De Crem met microfoon om iedereen te laten volgen en mogelijkheid tot gerichte vragen te stellen. 

Tot slot dankt het bestuur iedereen voor de talrijke aanwezigheid en ook iedereen die deze dag mee mogelijk maakte.

Uitstap BDAV – 8 april 2018

Op 8 april as gaan we terug op uitstap.

We bezoeken twee bedrijven in de buurt van Sedan ( Frankrijk). Het eerste bedrijf is van de familie Dion in Tetaigne.  Op dit bedrijf zijn er ongeveer een honderdtal kalvingen per jaar. De vaarzen blijven in het bedrijf en de stieren worden Broutaird verkocht.

’s Middags eten we samen op dit bedrijf een lekker broodje met een 100% blonde hamburger.

In de namiddag rijden we naar Evigny, daar vinden we het bedrijf van Simon en Joel Bailly. Dit 184 ha grote bedrijf heeft ook ongeveer een 100 kalvingen.   Hier hebben ze het doel om in 2018  te starten met de verkoop van vleespakketten via coöperatieve afzet zonder slagers.

Na het bezoek van deze mooie bedrijven gaan we op de terugweg met zen allen lekker eten op restaurant.

Voor dit alles rekenen we de kleine bijdrage, voor leden €50 en voor niet-leden €60.

Als er mensen hier interesse voor hebben, de bus zit reeds halfvol dus, snel zijn is de boodschap.  Voor meer informatie en inschrijvingen neem contact op met Marnic Loterman 0497/15.84.30  mloterman@outlook.com

Hopelijk tot 8 april

Marnic Loterman
Voorzitter

Dag van de landbouw – zondag 17 september 2017


Verhaert Agro LV
Beverse Dijk 40 A
9120 Kallo

Op zondag 17 september, tijdens de dag van de landbouw, zetten ook wij onze deuren open.
Wij nodigen u van harte uitnodigen om de realisatie van de hoeveslagerij en onze recente vleesveestal te komen bezichtigen.
Tevens heeft u op deze dag de mogelijkheid om ons vlees te proeven. Op ons bedrijf zullen food trucks staan die onze burgers en carpaccio bereiden.

Ook bieden wij u de mogelijkheid aan om in het nabij gelegen Hof van Keulen stoofvlees met frietjes a volonté te gaan eten (voor de kinderen voorzien we een hamburger met frietjes).
Hiervoor dient u wel op voorhand te reserveren via onze website WWW.AQUITAINEPUUR.be. (reserveren kan tot 10/09/17)
Na reservatie ontvangt u een mail met de betaalgegevens. Van zodra de betaling bij ons binnen is ontvangt u een mail die u kan printen en meenemen naar het Hof van Keulen.

We voorzien 2 eetmomenten:middag (12-14h.) en avond (17-19h).
Wacht niet te lang om in te schrijven… de eerste 200 plaatsen zijn reeds de deur uit!
In bijlage de folder met wat meer info van wat er allemaal op deze dag op ons bedrijf te beleven valt.

Wij hopen u, uw gezin en werknemers van uw bedrijf te mogen verwelkomen op deze dag!    

BEZOEK ONS OP DE DAG VAN DE LANDBOUW OP 17 SEPTEMBER 2017 VAN 10-18U!
WWW.AQUITAINEPUUR.BE

 

Uitnodiging ledenvergadering !

Hierbij nodigen wij u uit voor de algemene ledenvergadering van onze vereniging op 2 juli as.

We starten onze dag om 9u30 op het bedrijf van Jan Opsommer, dit is een zeer mooi bedrijf  met open stal waar alle weides ook rond de stal gelegen zijn zodat we de mogelijkheid hebben om het volledige bedrijf te bezichtigen.

Op de middag komt er op het bedrijf een mobile frituur waar iedereen á volonté van kan genieten.

Aansluitend voorzien we onze vergadering, met volgende agendapunten:

  • Welkom door de voorzitter en jaarverslag van de activiteiten 2016
  • Financieel jaaroverzicht 2016
  • Uitreiking blonde trofee 2017
  • Diversen
  • Rondvraag

Om dit alles even te laten bezinken is er een pauze, een ijskar komt ter plaatse zodat iedereen kan genieten van een ijsje.

Daarna geeft Henk Tessemaker een uitleg over het beoordelen van dieren, hij zal er aan de hand van een aantal dieren tonen wat belangrijk is, en waar men moet op letten bij een lineaire beoordeling.

Voor deze interessante dag vragen wij een kleine bijdrage van €20 per persoon, dit omvat alle uitleg door M Tessemaker, het bedrijfsbezoek en de frietjes s’middags alsook het ijsje in de namiddag.

Gelieve uw aanwezigheid per mail of telefoon te bevestigen en het bedrag over te maken op het rekeningnummer van BDAV nml. BE42 7330 5430 3054

Het adres van het bedrijf waar alles door gaat;

Jan Opsommer
                Kwakenbeek 33
                1750 Lennik

Wij hopen u te mogen verwelkomen op 2 juli voor alweer een zeer interessante dag.

Marnic LotermanVoorzitter