Daguitstap BDAV naar Wallonië

Op zondag 24 maart namen we de bus naar Wallonië met een 80 tal geïnteresseerden.

Bij het naderen van het eerste bedrijf was duidelijk dat in deze streek mooie grote blokken land worden bewerkt tussen de vele kasteeltjes en oude grote hoeves.

Het eerste bedrijf was dat van Jacques en Francois Rigo in Eghezée (Namen)

We rijden het bedrijf op naast de oude vierkantshoeve waar we 3 loodsen zien van de bedrijfsmachines. De familie bewerkt namelijk een 170 ha akkerland, dit voor gras, graan, cichorei, suikerbiet … ook bewerken ze nog 250 ha voor aardappelen in seizoenspacht. Verder is er nog een 50 tal ha weide voor een deel van de 450 dieren. Dit is een gesloten bedrijf dus alle dieren worden zelf afgemest. Er zijn jaarlijks 140 kalvingen.

Dit arbeidsintensief bedrijf heeft naast vader en zoon nog 3 voltijdse medewerkers en een 6 tal seizoensarbeiders.

Als we onze tocht verder zetten zagen we om de hoek de eerste stal dat zuidelijk gericht is met open front en een afmeting ongeveer 30 op 10 meter volledig benut als boxen voor de stieren in afmest. Het gedeelte aan het voederhek ligt veel hoger dan het gedeelte achteraan om te liggen. Een stroblazer is hier dus geen overbodige luxe. De stieren zien er zeer goed en rustig uit, ook al zijn we met een grote groep bewonderaars.

Geen enkel dier op het bedrijf krijgt haksel mais. Hoofzakelijk is er gras in het rantsoen gemengd met stro, perspulp en mineralen mengeling. De stieren krijgen maiskolvenschroot (MKS) en lijnzaadkorrels bij. Een succesvolle combinatie!

Als we verder naar achter stappen gaat het naar beneden waar een gigantische recente stal gebouwd werd van wel 80 op 40 meter. Centraal zit de voedergang voor het rechtse gedeelte en aan de zuid kant een open front waar de andere boxen gevoederd worden. 

Het rechtse gedeelte zijn ruime boxen waar een groep vaarzen met stier zit, jongvee en uiteindelijk koeien in afmest. Bij deze laatste zaten 2 indrukwekkende koeien van wel 13 jaar oud die er ondanks hun leeftijd nog zeer goed en stevig op de poten uitzagen.

Het linkse gedeelte waren grote groepen koeien met kalveren en telkens een dekstier bij. Aan elke box is er achteraan een mogelijkheid om de koeien af te zonderen of door de voorziene openingen in de hekken de kalveren apart te laten liggen. Dus vanaf de centrale gang zie je de kalveren goed liggen of kan je makkelijk bij die afgezonderde koe om ze langs daar vast te leggen voor behandeling.

Na de rondleiding was er in een oude schuur aan de vierkantshoeve mogelijkheid om te zitten aan lange tafels om de honger en dorst te lessen. Waarvoor dank aan de gastvrije ontvangers. Ook Rudi van Natuurvlees Dobbelaere om de goedgevulde broodjes te komen bezorgen op locatie.

Na het zonnige Eghezée werd de tocht verdergezet naar het bedrijf van Pierre Cassaert in Seny. De naam Cassaert doet misschien een belletje rinkelen ivm het KI station Fabroca. Die is inderdaad verre familie. Het bedrijf van Pierre en binnenkort ook van zijn zoon bestaat uit 2 locaties die op een 200 tal meter van elkaar liggen en nog een derde locatie waar hij woont maar die bezochten we niet. 

Vroeger was dit een bedrijf met Witblauwe dieren maar aangezien er ondertussen 460 ha akkerland is en 150 ha weides werd de focus op Blonde d’Aquitaine gericht. Dit jaar is het de bedoeling om de Witblauwe volledig stop te zetten aangezien de zoon in het bedrijf komt en de knoop werd doorgehakt. Begrijpelijk aangezien de veestapel uit een 600 tal dieren bestaat en er geen gebrek is aan land- en machinewerk …

Bij zijn eerste locatie aan de kerk van Seny kregen we jongvee te zien. Ook vaarzen of eerstekalfskoeien die in grote groepen bij een dekstier zaten. Een van de dekstieren is afkomstig van de fokkerijtak uit het bedrijf van Arsicaud. Hier zaten ook jonge stieren in afmest.

De tweede locatie lag iets buiten de dorpskern van Seny op een stevige helling. Dat was ook te zien aan de bouw van de stallingen en loodsen. In de stallingen waren zeer grote groepsboxen met mogelijkheid voor de kalveren om apart te liggen en daar apart start voer te krijgen. Hier zaten dus vooral koeien met kalveren plus in elke groep een dekstier. Hier omringend lagen ook veel weides. Verder waren er loodsen voor machines en nog een grote stal met al goed gestarte stieren in afmest.

Voor we de bus namen op weg naar het restaurant in Leuven namen we nog snel een verfrissing.

Bij aankomst in het restaurant stond ons voorgerecht al klaar, vlot kwam het hoofdgerecht en dessert. Met een tevreden groep vertrokken we huiswaards.

Ik denk dat we mogen terug kijken op een geslaagde dag met vlot verkeer, ondanks de grote groep goed op schema. Op de 2 bedrijven zaten alle dieren nog binnen wat ook een pluspunt was. Er was ook een gemoedelijke sfeer aangezien de meeste leden elkaar intussen al wat beter kennen. Er werd goed geprobeerd door de sprekers Alfons De Baerdemaeker en Philippe De Crem met microfoon om iedereen te laten volgen en mogelijkheid tot gerichte vragen te stellen. 

Tot slot dankt het bestuur iedereen voor de talrijke aanwezigheid en ook iedereen die deze dag mee mogelijk maakte.

Uitstap BDAV – 8 april 2018

Op 8 april as gaan we terug op uitstap.

We bezoeken twee bedrijven in de buurt van Sedan ( Frankrijk). Het eerste bedrijf is van de familie Dion in Tetaigne.  Op dit bedrijf zijn er ongeveer een honderdtal kalvingen per jaar. De vaarzen blijven in het bedrijf en de stieren worden Broutaird verkocht.

’s Middags eten we samen op dit bedrijf een lekker broodje met een 100% blonde hamburger.

In de namiddag rijden we naar Evigny, daar vinden we het bedrijf van Simon en Joel Bailly. Dit 184 ha grote bedrijf heeft ook ongeveer een 100 kalvingen.   Hier hebben ze het doel om in 2018  te starten met de verkoop van vleespakketten via coöperatieve afzet zonder slagers.

Na het bezoek van deze mooie bedrijven gaan we op de terugweg met zen allen lekker eten op restaurant.

Voor dit alles rekenen we de kleine bijdrage, voor leden €50 en voor niet-leden €60.

Als er mensen hier interesse voor hebben, de bus zit reeds halfvol dus, snel zijn is de boodschap.  Voor meer informatie en inschrijvingen neem contact op met Marnic Loterman 0497/15.84.30  mloterman@outlook.com

Hopelijk tot 8 april

Marnic Loterman
Voorzitter

‘En zeggen dat ik op brunettes val…’ (uitstap 09/04/2017)

9 April 2017, een zon-overgoten dag, en dit konden we al vanaf iets voor 7u afleiden. Ikzelf stond met mijn schoonvader te wachten op de bus. Zowel voor mijzelf als voor hem moet dit van onze schoolcarrière geleden zijn (maar met 30 jaar verschil). Ervaring hebben we beide niet als het op Blonde d’Aquitaines aankomt maar er waren wel die Wit-blauwe 20 jaar geleden. Met dieren omgaan verleer je niet maar we kunnen wel stellen dat de technieken en de kennis de afgelopen jaar sterk gewijzigd is.

Vol goede moed, met vooral ‘vreemden’ stapten we op de bus. Gelukkig kenden we de organisatoren die ons deze trip aanbevolen; waarom? waarschijnlijk merkten ze meteen de interesse en de passie voor vee en landbouw op. Tijdens de volgende twee opstap-haltes wisten we direct dat we niet de enige geïntresseerden waren.

Eens aangekomen in Sprimont zat er een klimmetje in naar het bedrijf van Stephany, Vanop het weggetje konden we het heuvelachtige weiland reeds aanschouwen. Meerdere dingen spookten door ons hoofd; – lastig, mocht je hier een tang vergeten om beneden een afspanning te herstellen – dit maaien brengt ook risico’s met zich mee, maar dit bezweek natuurlijk onder de schoonheid van het landschap. Eens op het erf aangekomen hoorde, rook en zag je ze… De Blondines.

De bedrijfsleider, Bernard, nam geen blad voor de mond en beantwoordde elke vraag. Het volledige bedrijfsbezoek verliep heel vlot. Heel specifieke vragen kon ik nog niet stellen, ik ben namelijk nog kennis aan het maken met het ras. Na de rondleiding was er nog tijd voor een kleine ‘show’. Op dit bedrijf fokken ze namelijk ook schapen en border-collies, de ideale combinatie voor een spektakel opvoering. Bernard toonde hoe goed hij afgestemd is op z’n herdershond en hoe snel deze viervoeter wel is. Een mooie aanvulling op de blondines, want geef toe; hoe hard je ook zou proberen; een blonde leren om schapen te drijven…

Tijdens het aperitief en de lunch kon er over alles eens worden nagepraat, bevindingen delen, ik hoorde dat er zelf aankopen gedaan werden. Alleen maar positieve dingen dus voor iedereen. Het kon ook moeilijk anders; De zon, lekker eten, lekker drinken, de natuur. ‘Leven als God in … De Ardennen’.

De namiddag bracht ons een kijk op een totaal verschillend bedrijf. Hier was er meer ingezet op het Volume. Zeker als je wist dat een deel van het vee nog een eind verder in Malmedy stond. Ook een groot deel van het vee was reeds buitengebracht. Verstaanbaar met deze temperaturen en we kunnen het hem dan ook zeker niet kwalijk nemen.

Dit was nog niet alles; na dit bezoek konden we onze volledige dag nog eens bespreken tijdens een volwaardig diner in Tongeren. Ik liet me zelf vertellen dat het effectief vlees was van de Blonde d’Aquitaine. Een ding was ik zeker; het smaakte!

Zo.. Nu konden jullie deze trip ervaren door de ogen van ‘een leek’. Ik wil jullie alvast van harte proficiat wensen met de organisatie van deze uitstap die voor mij zeer leerrijk en aangenaam was. Om terug te komen op de titel; mijn smaak is tijdens deze uitstip niet veranderd, maar ik had het dan natuurlijk ook niet over rundvee.

Jonathan De Fraine

 

 

Busuitstap

Op zondag 9 april as organiseren we een busuitstap

We vertrekken om 7u in Wetteren, waar ook onze eerste opstapplaats is. Vandaar gaan we richting Herentals , de tweede opstapplaats is voorzien in Herentals West afrit 20 om 8u om dan naar onze laatste opstapplaats te gaan, Hasselt Zuid afrit 28 om 8u45.

In de voormiddag brengen we dan een bezoek aan het bedrijf van Bernard Stephany.  Het bedrijf telt 90ha grasland en 6ha natuurweiden, er zijn ongeveer 60 fokkoeien en 130 schapen. De stieren worden verkocht voor fokkerij en de koeien worden op het bedrijf afgemest. Naast koeien en schapen worden hier ook border collie’s gefokt.

’s Middags voorzien we een snack te gaan eten om daarna naar het volgende bedrijf te gaan waar de fam Pirard ons verwacht. Dit bedrijf heeft 235ha akkers , waarvan 22ha mais en 213ha gras.  Hier wachten 270 fokkoeien ons op, alle stieren en koeien worden op het bedrijf afgemest en een deel van de vaarzen worden verkocht voor de fokkerij.

Om onze dag af te sluiten nuttigen we samen nog een maaltijd, hierbij kunnen we onze ervaringen van de dag nog eens overlopen en uitwisselen met elkaar.

Voor dit alles ( busreis, maaltijden en bedrijfsbezoeken) voorzien we de prijs van ongeveer €50 voor leden en €60 voor niet leden. De prijs is nog afhankelijk van het aantal deelnemers.

Gelieve dus zo snel mogelijk uw inschrijving te bevestigen, dit voor 20 maart.

Bevestigen kan zowel telefonisch (0497/15.84.30.) (Loterman Marnic ) ofwel per mail ( mloterman@outlook.com )

Indien er nog vragen zijn dan horen we het graag.

Agri Flanders van 12 t.e.m. 15 januari 2017

We kunnen stellen dat Agri Flanders 2017 een groot succes was! We hebben op 4 mooie dagen heel wat blonde liefhebbers mogen verwelkomen, misschien zijn er wel mensen die de stap, na het praten met andere liefhebbers, durven zetten om blondes te gaan fokken. Die mensen willen we heel graag begeleiden in de overstap.

Van vrijdag tot zondag was er een tombola waar het gewicht van een Blonde d’Aquitaine geschat werd.
Op vrijdag werd een eerste dier gewogen, ze haalde een gewicht van 1050kg. De heer V D Berg uit Nederland was de gelukkige winnaar.
Op zaterdag trokken we opnieuw met een blonde dame naar de weegschaal en ook zij haalde een schitterend gewicht van 1139kg. Hier was De heer Bonamie uit Waarschoot de beste schatter.
Op Zondag was de stier aan de beurt, Hij haalde een zeer mooi cijfer van 1255kg. De heer de Wilde kwam hier als winnaar uit de bus.

Graag ook een woordje dank aan iedereen die zich inzette zowel voor als achter de schermen om dit tot een succes te maken.
Daarnaast bedanken we graag alle leden, niet-leden en bezoekers om aanwezig te zijn, we zien jullie graag terug in Brussel op Agribex van 5 tot 10 december of op één van de volgende busuitstappen.