Belgische Blondefokkers mee met “Nederlandse vrienden” op excursie naar Frankrijk

Met een ganse bus Blonde d’Aquitaine fokkers vertrokken we op woensdag 16 september 2015 richting Frankrijk voor de nationale keuring. Deze ging door van 18 tot 20 september in Saint-Gaudens, vlakbij de pyreneen.

Onderweg overnachten we in Brive. Maar eerst genoten we nog van een gezellige avond. Bij een drankje werd er nog druk nagepraat, uiteraard over de gemeenschappelijke passie “De Blondes”. Na het ontbijt trokken we verder naar het Zuiden. We maakten een tussenstop in Lautrec. Daar brachten we een bezoek aan het bedrijf van de familie Daydé. We werden er heel hartelijk ontvangen en konden er een prachtige veestapel bewonderen. Het bedrijf is vooral bekend van Voltaire, Gaillerd en Ghetto.

Na het middagmaal, dat we nuttigden in een restaurant in Laboutarie reden we door naar onze eindbestemming Saint-Gaudens. Daar zouden we uiteindelijk vier nachten doorbrengen.

Op vrijdag reden we allemaal samen naar de keuring. Het werd een vermoeiende maar leerrijke dag.We zagen heel wat top fokdieren de revu passeren. De dag werd afgesloten met een veiling, het hoogste bod ging naar een vaars. 42.600 euro. Ja u leest het juist, dit is geen typfoutje.

‘s Avonds werd alles nog eens besproken bij een wijntje in de bar van het hotel. Ook de extravagante prijzen die voor de dieren geboden werden, kwamen nog eens ter sprake. Het ongeloof was groot.

Op zaterdag had iedereen de keuze: sommigen gingen nog eens terug naar het keuringsterrein, de anderen trokken de pyreneen in voor een toeristische trip. Zo was er voor elk wat wils.

Toch moest er nog wat energie gespaard worden voor s’avonds want dan was er het alombekende fokkersbal. Na een uitgebreide maaltijd ging de ganse groep nog eens stevig uit de bol tot in de vroege uurtjes. Na afloop brachten Tjidde en Johan ons, onder vrolijk gezang, veilig met de bus terug naar het hotel. Dit was werkelijk de kers op de taart!

Op zondag konden we lekker lang uitslapen, daarna gingen we nog een laatste keer naar het keuringsterrein. Om 14 uur vertrokken we voor 2 bedrijfsbezoeken. De eerste halte was bij Eric Ceron in Plagnole. Daar bewonderden we de stieren Aleator van Teilor en Dom Ton. Daarna brachten we een bezoek aan het bedrijf GAEC Jean Claude Bruel in Latrape. We sloten de dag af met een diner in de buurt.

De volgende dag vertrokken we na het ontbijt naar de bedrijven van Patrick en Eric Sazy in Caumont. Na deze laatste bezoeken bliezen we de aftocht af. We reden richting Limoges waar we overnachten en vanwaar we dinsdag dan ook verder naar huis reden.

Het was een fantastische week, we willen daarom ook eens onse Nederlandse collega’s bedanken voor het organiseren van deze leuke reis.

We hopen volgend jaar opnieuw te kunnen genieten van al dat moois. Misschien kunnen we nog meer Belgen verleiden om mee te reizen.

In 2016 gaat de keuring door in Mayenne van 22 tot 24 juli dus noteer deze data alvast in je agenda.