Het vleesras Blonde d’Aquitaine

Het  vleesras Blonde d’Aquitaine is afkomstig uit Zuid-West Frankrijk.

De Aquitaine-streek ligt tussen Bordeaux en Toulouse. De runderen zijn van zeer grote gestalte, gekenmerkt door de enorme lengte van het lichaam, een dikke ronde bespiering en een  uitermate fijnheid van de huid en de beenderen. Ze zijn egaal lichtbruin/tarwekleur.

Belangrijke eigenschappen zijn de natuurlijke geboorten van de kalveren, de hoge groei-potentie van de jonge dieren, de rusticiteit en lange levensduur van de koeien en de soberheid in onderhoud. Het ras is vooral gewaardeerd vanwege zijn superieure vleeskwaliteit, zelfs  tot op hogere leeftijd. De koeien met hun kalveren worden in kudden gehouden en vaak  wordt gebruik gemaakt van de dekstier voor natuurlijke dekking.

Volwassen stieren kunnen een schofthoogte bereiken van meer dan 1.70 m, met gewichten die kunnen variëren van 1.300 kg tot meer dan 1.600 kg. Volwassen koeien kunnen een schofthoogte bereiken van meer dan 1.60 m, met gewichten tot meer dan 1.300 kg.

De kalveren worden op een natuurlijke manier geboren en door de moeder grootgebracht tot op de speenleeftijd van ongeveer 6-8 maanden. Jonge stieren in de mesterij hebben een hoge dagelijkse gewichtstoename van gemiddeld 1.500 gram/dag vanaf de dag van de geboorte. Zij kunnen tijdens de (natuurlijke) afmest-fase een groeisnelheid bereiken tot 2 kg per dag.

Door de natuurlijke geboorte van de kalveren, kunnen de koeien tot op hogere leeftijd worden aangehouden. In Frankrijk wordt de hoogste prijs per kg/vlees betaald voor koeien van omstreeks 7-8 jaar. De bespiering, smaak, kleur,  malsheid en vetbedekking van het vlees is dan optimaal. In België is een slachtleeftijd voor jonge meststieren van 20 – 24 maanden gebruikelijk. Zij bereiken dan een gemiddeld geslacht gewicht van 550 – 590 kg.

In  het kader van de van de moderne vleesveehouderij, scoort de Blonde d’Aquitaine uitstekend inzake:    

  • hoge groeipotentie
  • hoog slachtrendement
  • excellent netto rendement van vlees
  • hoog percentage van 1e keus vlees
  • mager, gezond, smaakvol en mals vlees,  zeer fijn van draad, sappig en dieprood van kleur
  • hoge voederomzetting, lage voederkosten met voornamelijk ruwvoeders
  • sober onderhoud, lage kosten
  • dierwelzijn
  • duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen

 

Het ras wordt steeds populairder en is verspreid over geheel Frankrijk, Europa, Canada, Zuid en Noord Amerika, Australië.